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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  04/01/2021
Data da última atualização:  04/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DEVOS, R. J. B.; TIBOLA, C. S.; BIDUSKI, B.; COLLA, L. M.; GUTKOSKI, L. C.
Afiliação:  RAFAELA JULYANA BARBOSA DEVOS, UPF; CASIANE SALETE TIBOLA, CNPT; BARBARA BIDUSKI, UPF; LUCIANA MARIA COLLA, UPF; LUIZ CARLOS GUTKOSKI, UFRJ.
Título:  Deoxynivalenol reduction through the processing of whole grain cookies
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 12, p. e39991211098, 2020.
DOI:  10.33448/rsd-v9i12.11098
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Whole-grain products are increasingly integrated into consumers diets due to the presence of the bran fraction that concentrates phenolic and antioxidant compounds. However, the bran may also contain mycotoxins, toxic compounds, harmful to health and undesirable in food. For wheat, the mycotoxin deoxynivalenol (DON) is the most prevalent. The objective of this work was to evaluate the reduction of DON after the processing of whole wheat cookies. Five commercial wheat, harvest 2017/18, naturally contaminated by Fusariumspp. with DON content higheror as established to Brazilian legislation (1000 ppb), were provided by Embrapa Trigo from Passo Fundo/RS. The cookies were baking mostly using flour, sugar and fat. The detection of DON was performed using the ELISA immunoenzymatic assay. Cookie production reduced the contamination of DON in the samples, and two products were in compliance with Brazilian legislation. The reduction of contamination by DON may have occurred due to the dilution effect by the ingredients in samples1 and 3. The reduction of contamination by DON of the other samples (2, 4 and 5) was attributed to thermal degradation due to the baking temperature. Cookie processing is a complementary strategy to reduce the DON content in wheat products
Palavras-Chave:  Farelo de trigo; Farinha de trigo integral; Harina integral; Limites máximos tolerados; Límites máximos tolerados y ELISA; Maximum tolerated limits; Salvado de trigo.
Thesagro:  Elisa; Farinha de Trigo; Trigo.
Thesaurus Nal:  Mycotoxins; Wheat; Wheat bran; Whole wheat flour.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219837/1/11098-Article-150921-1-10-20201227.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45033 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCHAIBUB, A. A.; SENA, A. P. A.; MAGALHÃES, M. S.; CORTES, M. V. C. B.; SILVA-LOBO, V. L.; FILIPPI, M. C. C.; ARAÚJO, L. G. Antagonismo in vitro e in vivo entre Magnaporthe oryzae e bactérias do filoplano do arroz. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 658, ago. 2011. Suplemento, ref. 935. Edição dos Resumos do 44 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Bento Gonçalves, ago. 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, F. J.; MAGALHÃES, M. S.; SILVA-LOBO, V. L.; PRABHU, A. S.; FILIPPI, M. C. Comparação entre marcadores moleculares no estudo da variabilidade de Magnaporthe oryzae. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 5., 2011, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. p. 29. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 270).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, M. S.; GONÇALVES, F. J.; SILVA-LOBO, V. L.; PRABHU, A. S.; FILIPPI, M. C. Variabilidade de Magnaporthe oryzae nos estados de Goiás, Tocantins e Mato Grosso do Sul. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 5., 2011, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. p. 74. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 270).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, M. S.; GONÇALVES, F. J.; SILVA-LOBO, V. L.; PRABHU, A. S.; FILIPPI, M. C. Variabilidade patogênica de isolados de Magnaporthe oryzae coletados nos estados de Goiás, Tocantins e Mato Grosso do Sul. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 750, ago. 2011. Suplemento, ref. 1107. Edição dos Resumos do 44 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Bento Gonçalves, ago. 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, M. S.; NOGUEIRA, T. A.; FILIPPI, M. C. C. de; SILVA-LOBO, V. L. da; CORTES, M. V. de C. B.; PRABHU, A. S. Supressão das doenças de arroz por isolados de bactérias. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 6., 2012, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2012. p. 56-57. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 275).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. I. de S.; WENDLAND, A.; CORTES, M. V. de C. B.; SILVA-LOBO, V. L. da; FILIPPI, M. C. C. de; MAGALHÃES, M. S. Estudo da viabilidade de isolados de Sarocladium oryzae e Magnaporthe oryzae oriundos da Coleção de Fitopatógenos da Embrapa Arroz e Feijão. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 6., 2012, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2012. p. 79. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 275).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRABINOVITCH, L.; SILVA, M. H. da; MAGALHAES, M. S.; CONSOLI, R. A. G. B.; SANTOS, B. S.; LAMOUNIER, M. A.; HOFSTEIN, R.; KEREN-ZUR, B.M.; FIEDLENDER, B.; DIAS, J. M. C. S.; SCHENKEL, R. G. M.; FARIAS, L. O. Utilizacao de Aedes fluviatilis na determinacao de atividade de Bacillus thuringiensis var. israelensis. In: SIMPOSIO DE CONTROLE BIOLOGICO, 2., 1990, Brasilia. Resumos. Brasilia: EMBRAPA-CENARGEN, 1990. p.100. (EMBRAPA-CENARGEN. Documentos, 13).
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSENA, A. P. A.; CHAIBUB, A. A.; MAGALHÃES, M. S.; CORTES, M. V. C. B.; PRABHU, A. S.; ARAÚJO, L. G.; FILIPPI, M. C. Efeito do Epicoccum sp., na formação de apressórios por Magnaporthe oryzae. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 365, ago. 2011. Suplemento, ref. 597. Edição dos Resumos do 44 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Bento Gonçalves, ago. 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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